Apartment @ Lincoln Modern

1290 sqft    |    Lincoln Modern, Singapore

The Client had a fascination for top-end hotel suites, where the combination of luxury and subtle but well integrated practicality was desired. The hotel suite concept also matched a bachelor’s requirements and the work would involve architecturally tweaking the apartment to cater to a singular lifestyle.

 

Tweaking came about in several ways; 1300 sqft spread over a maisonette with 3 bedrooms and a household shelter meant that defined rooms would undoubtedly be small. It was necessary to enlarge by actual manipulation of walls, or to suggest spatial luxury by redefining its use. The former master bedroom that was ‘intruding’ into the living void was relocated and converted to an open platform sharing the same void. This was done to improve the experience of the double-volume, as elements spanning the height would now fall within one’s view-cone. The luxury of height is further expressed by the alignment of materials and finishes, such as the implied continuity of curtains, the direction of timber grain on panelling, mirrors used to ‘pull’ the space so that what needs to be perceived will be bought into the view-cone. The former master bedroom which was modified to an open balcony over the living-void, had sufficient definition as a space above and away from the living that it had a private spatial character, and was suited as an ante-room to a larger master-bedroom further in. Simplicity and unbroken architectural line was key to spaciousness, so what was superfluous was hidden away- for example, the suspended plasma screen, with the video equipment hidden with the ceilings. Simple lines were deliberately finished in texturally rich material, whether tactile or visual. The 2nd storey plan itself became the master bedroom. A reconfigured walk-through master bathroom now had a panoramic view of the southern skyline, linking the bedroom with the TV ante-room. Pulling the master-bathroom away from the curtain wall glass also allowed this to be seen and felt in its continuous length. This also brought in much needed natural light to the internal corridor and gave the mental impression that the master-bathroom was an island within the space.